Jalapeno Pepper
Halapeno ljuta paprika
Šta su Jalapeño (Halapenjo) ljute paprike?
Halapenjo je nastao u Meksiku.
Više od 160 kvadratnih kilometara zemlje još uvek je posvećeno uzgoju Halapenja u Meksiku.
Takođe se uzgaja u SAD-u, posebno u jugozapadnim državama Teksas i Novi Meksiko.
Ime potiče od grada u Meksiku u blizini gde se najčešće uzgaja: Ksalapa, Veracruz. Ksalapa ima varijantu pravopisa Jalapa koja vam daje više informacija o poreklu imena. U Meksiku, ova najpoznatija od svih paprika zapravo ima nekoliko različitih naziva, uključujući Chiles Gordos, Huachinangos i Cuaresmenos.
Chile Pepper Institute je poznat po razvoju nekoliko varijacija Halapenja, kao što su Purple Jalapeno, NuMek Jalapeno Pumpkin Spice, NuMek Jalapeno Lemon Spice, NuMek Jalapeno Orange Spice, NuMek Jalmundo, NuMek Vakuero, NuMek Primavera i NuMek Pimavera.
Koliko su ljute Jalapeño (Halapenjo) paprike?
Na skali ljutine pri samom dnu od 2.500 do 10.000 Skovila (SHU).
Kako izgledaju Jalapeño (Halapenjo) paprike?
Halapenjo se obično beru (i jedu) dok su još zelene boje i nisu potpuno zreli.
Ljutina dolazi od kapsaicina koji se nalazi u paprici, tako da crvena verzija obično bude ljuća od zelene.
Plodovi su dugački od 5 do 9 cm.
Imaju konusni oblik sa blago zakrivljenim vrhom i glatkom, sjajnom teksturom.
Kakav je ukus Jalapeño (Halapenjo) paprike?
Halapeno nudi jedinstven profil ukusa koji karakteriše kombinacija ljutine, slatkoće i pikantnosti.
U svom zelenom obliku, Jalapenjos obično imaju svetao, travnati ukus.
Oni čak mogu imati i blagu gorčinu u ukusu.
Kada su crvene gube gorku aromu i dobijaju na slatkoći.
Upotreba u kuhinji Jalapeño (Halapenjo) paprike:
To je jedna od najboljih kulinarskih paprika na svetu, koja se nalazi u teksaško-meksičkim jelima, tajlandskim receptima, španskoj hrani i u još mnogo toga.
Ovo je zaista paprika koja ima obožavatelje širom sveta.
Mogu se jesti sirove ili kuvane i obično se koriste za dodavanje ukusa i ljutine salsi, sosevima i marinadama.
Halapeno je takođe popularan za punjenje sirom, mesom ili drugim nadevima, a zatim i za pečenje na roštilju ili prženje. Pored toga, često se režu ili seckaju i dodaju jelima kao što su naćosi, takosi i buritosi.
Nutritivna vrednost Jalapeño (Halapenjo) paprike:
Halapenjo paprike imaju malo kalorija i masti, ali su prepune vitamina, minerala i antioksidanata.
Odličan su izvor vitamina C, obezbeđujući više od 100% preporučenog dnevnog unosa u samo jednoj paprici.
Halapenjo takođe sadrži vitamin A, vitamin K, kalijum i dijetalna vlakna.
Kapsaicin u paprici je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući ublažavanje bolova, poboljšani metabolizam i zdravlje kardiovaskularnog sistema.



















