Jalapeno Pepper

Halapeno ljuta paprika

Slide

Ljutina paprike do

0 Skovila

Ancho 1
Ancho 1
Ancho 2
Ancho-pepper.jpeg
Ancho-pepper.jpeg
Ancho-pepper.jpeg
Ancho-pepper.jpeg
Ancho-pepper.jpeg
previous arrow
next arrow


Šta su Jalapeño (Halapenjo) ljute paprike?

Halapenjo je nastao u Meksiku.
Više od 160 kvadratnih kilometara zemlje još uvek je posvećeno uzgoju Halapenja u Meksiku.
Takođe se uzgaja u SAD-u, posebno u jugozapadnim državama Teksas i Novi Meksiko.

Ime potiče od grada u Meksiku u blizini gde se najčešće uzgaja: Ksalapa, Veracruz. Ksalapa ima varijantu pravopisa Jalapa koja vam daje više informacija o poreklu imena. U Meksiku, ova najpoznatija od svih paprika zapravo ima nekoliko različitih naziva, uključujući Chiles Gordos, Huachinangos i Cuaresmenos.

Chile Pepper Institute je poznat po razvoju nekoliko varijacija Halapenja, kao što su Purple Jalapeno, NuMek Jalapeno Pumpkin Spice, NuMek Jalapeno Lemon Spice, NuMek Jalapeno Orange Spice, NuMek Jalmundo, NuMek Vakuero, NuMek Primavera i NuMek Pimavera.

Koliko su ljute Jalapeño (Halapenjo) paprike?

Na skali ljutine pri samom dnu od 2.500 do 10.000 Skovila (SHU).

Slide

Slonovi su veliki problem za useve na njivama.
Lokalno stanovništvo je otkrilo da su ljute paprike odlična odbrana.
Slonovi mrze njegovu specifičnu aromu.
Odbrana se sastoji da se se žica natopi u vodu a potom premazuje ljutim paprikama.
Potom tu žicu postavljaju oko svojih njiva kao zaštitu.

Kako izgledaju Jalapeño (Halapenjo) paprike?

Halapenjo se obično beru (i jedu) dok su još zelene boje i nisu potpuno zreli.
Ljutina dolazi od kapsaicina koji se nalazi u paprici, tako da crvena verzija obično bude ljuća od zelene.
Plodovi su dugački od 5 do 9 cm.
Imaju konusni oblik sa blago zakrivljenim vrhom i glatkom, sjajnom teksturom.

Kakav je ukus Jalapeño (Halapenjo) paprike?

Halapeno nudi jedinstven profil ukusa koji karakteriše kombinacija ljutine, slatkoće i pikantnosti.

U svom zelenom obliku, Jalapenjos obično imaju svetao, travnati ukus.
Oni čak mogu imati i blagu gorčinu u ukusu.
Kada su crvene gube gorku aromu i dobijaju na slatkoći. 

Upotreba u kuhinji Jalapeño (Halapenjo) paprike:

To je jedna od najboljih kulinarskih paprika na svetu, koja se nalazi u teksaško-meksičkim jelima, tajlandskim receptima, španskoj hrani i u još mnogo toga.

Ovo je zaista paprika koja ima obožavatelje širom sveta.
Mogu se jesti sirove ili kuvane i obično se koriste za dodavanje ukusa i ljutine salsi, sosevima i marinadama.

Halapeno je takođe popularan za punjenje sirom, mesom ili drugim nadevima, a zatim i za pečenje na roštilju ili prženje. Pored toga, često se režu ili seckaju i dodaju jelima kao što su naćosi, takosi i buritosi.

Nutritivna vrednost Jalapeño (Halapenjo) paprike:

Halapenjo paprike imaju malo kalorija i masti, ali su prepune vitamina, minerala i antioksidanata.
Odličan su izvor vitamina C, obezbeđujući više od 100% preporučenog dnevnog unosa u samo jednoj paprici.
Halapenjo takođe sadrži vitamin A, vitamin K, kalijum i dijetalna vlakna.
Kapsaicin u paprici je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući ublažavanje bolova, poboljšani metabolizam i zdravlje kardiovaskularnog sistema.


Slide

Još slabo ljutih paprika:

Slide
slabo ljuta paprika pimento

PIMENTO
500 Skovila

Slabo ljuta paprika ancho chile

ANCHO CHILE
2.500 Skovila

Slabo ljuta paprika purple Jalapeno

PURPLE JALAPENO
10.000 Skovila

Slabo ljuta paprika Jalapeno

JALAPENO
10.000 Skovila

Slabo ljuta paprika Peter pepper

PETER PEPPER
30.000 Skovila

Slabo ljuta paprika Brazilian starfish

BRAZILIAN STARFISH
30.000 Skovila

Uskoro jos vrsta slabo ljutih paprika

Uskoro jos paprika
...

Hero

I ljuto i ukusno!

Zlotenica nije samo sos - to je iskustvo koje se pamti, avantura koja se deli i strast koja se živi.

U ponudi ljuti sosevi u tri nivoa ljutine
Zlotenica Standard
Zlotenica Zlo edition
Zlotenica Apokalipsa

Tucana najljuća paprika Carolina Reaper
Zlo ljuti kikiriki i Carolina Reaper

ljuti sos
Slide

Zlotenica ljuti sos
Prirodna eksplozija ljutine
iz srca najljućih paprika na svetu!

I ljuto i ukusno.